İstemek "istiyorum" demek değil, harekete geçmektir. (A.Maurrois)
Çölyak Hakkında Sık Sorulan Sorular

ÇÖLYAK HASTALIĞI İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR

Çölyak hastaları gluten tüketirse ne olur?

Glutenin vücutta sindirilememesi sonucu, karın ağrısı, ishal, kusma, kabızlık, şişkinlik, yorgunluk ve cilt yaraları gibi semptomlar ortaya çıkar.

Çölyak hastalığına hangi bölüm bakar?

Çölyak hastalığı için Gastroenteroloji tıbbi birimine başvurabilirsiniz.

Çölyak hastalığı genetik midir?

Çölyak hastalığı, yaşam boyu devam eden genetik bir rahatsızlıktır. Yaşam boyu süren gıda alerjisi olarak tanımlanabilir.

Gluten içerikli besinler tüketen hastalarda uzun vadede ne gibi sorunlar ortaya çıkar?

Malabsorbsiyon, büyüme geriliği, hipokrom mikrositer anemi, megaloblastik anemi, kalsiyum ve K vitamini eksikliği, otoimmün hastalıkların prevelansında artış, osteoporoz, kısırlık, düşük, depresyon, lenfoma, kalın ve ince bağırsak kanserlerine yol açabilmektedir.

Çölyak hastalığı cilt belirtileri nelerdir?

Çölyak hastalarında kırmızı döküntüler ve kaşıntı meydana gelebilir. Aşırı kuru cilt tipi çölyak hastalığının cilt belirtileri arasında yer alır.

Çölyak hastalığı doğuştan mıdır?

Çölyak hastalığı genetik bir hastalık olduğu gibi sonradan da ortaya çıkabilir. Stres, enfeksiyon gibi sebeplerden dolayı oluşabilmektedir.

Çölyak hangi organı etkiler?

Çölyak hastalığı, içerisinde gluten bulunan besinlerin tüketimiyle ince bağırsağın zarar görmesinden dolayı oluşur. İnce bağırsak bu noktada en çok etkilenen organ olarak açıklanabilir.